Een arbeidsongeval? Hoe wordt dit geregeld?

Of het nu gaat over een ​ongeval op de werkvloer, een ongeluk tijdens een teambuildingsactiviteit of een val tijdens de fietstocht richting je werk. Bij een arbeidsongeval ​komt heel wat ​kijken. 

Dagelijks gebeuren er ongevallen tijdens de werkuren of tijdens het woon-werk verkeer. ​

Wanneer spreken we van een arbeidsongeval? Hoe worden ze vergoed en wie betaald wat? Lees er hier alles over.​

Wat is een arbeidsongeval?

Om over een arbeidsongeval te kunnen praten moeten ​volgende aspecten aanwezig zijn

  • Het ongeval moet voorkomen tijdens de uitoefening van uw beroepsactiviteit of op de weg van en naar de werkplaats.
  • Het moet gaan om een plotse gebeurtenis.
  • Het ongeval moet een letsel veroorzaken.
  • Er moet een verband zijn tussen het letsel en het ongeval.

Misschien lijkt bovenstaand lijstje nogal evident. Toch zijn er soms situatie waarbij het niet altijd even duidelijk is.

We ​lichten graag nog enkele belangrijke zaken toe:

Plots

Het ongeval mag niet ‘voorzien’ zijn. Een gekend probleem kan geen plotse gebeurtenis zijn.

Voorbeeld:Als je al jaren met hartproblemen leeft en op de werkvloer plots een hartstilstand krijgt

Letsel

​​Niet alleen ​fysieke letsels, maar ook mentale letsels kunnen het gevolg zijn van een arbeidsongeval.

Voorbeeld:​Een zenuwinzinking of een beschadigde prothese worden vergoed.

​Gevolg

​Het letsel moet in direct verband liggen met het ongeval. De oorzaak van het letsel is het ongeval.

Voorbeeld:​Alle zaken die na het ongeval gebeuren zullen niet gedekt zijn.

​Ben je altijd beschermd?

Als het gaat om een arbeidsongeval ben je altijd verzekerd als werknemer.

De arbeidsongevallenverzekering is namelijk wettelijk verplicht voor elke werkgever die iemand in dienst neemt.

Zelf als ze deze verzekering niet hebben afgesloten, zal de werknemer nog vergoedt worden door Fedris ( federaal agentschap voor beroepsrisico’s) die speciaal is opgericht om de werknemers te beschermen.

​Een arbeidsongevallenverzekering dekt alleen lichamelijke schade en geen schade aan uw kledij, fiets, auto … ​Eventuele ​materiële schade terugvorderen, kan, maar dan via:

  • ​De omnium verzekering van uw wagen of fiets.​
  • De omniumverzekering die de werkgever eventueel voor u voorziet.
  • ​De tegenpartij, als deze aansprakelijk wordt gesteld voor het ongeval.

Enkel op de werkvloer?

arbeidsongeval-teambuilding

In bepaalde situaties kan er discussie ontstaan. Denk maar aan teambuildingsactiviteiten, personeelsfeestjes, nieuwjaarsrecepties…

Vaak gaan die niet door op het terrein van je werkgever. Wat als er dan iets gebeurd? Spreken we dan nog steeds van een arbeidsongeval?

Volgens de wet gaat het in die gevallen over “een event die gekoppeld is aan uw beroepsactiviteit”. M.a.w. je bent ook dan een beetje aan het werk.

​Hierdoor wordt dit gezien ​als een arbeidsongeval. Zelfs als deze events plaatsvinden op ​externe locaties. Het spreekt voor zich dat de voorwaarden van een arbeidsongeval nog steeds gelden.

Ik viel met mijn fiets, is dat ook een arbeidsongeval?

De fiets is populairder dan ooit! Meer en meer mensen opteren om met de fiets naar het werk te gaan. Het is gezonder en goedkoper, maar uiteraard ook gevaarlijker. Je bent en blijft een zwakke weggebruiker.

Met de groeiende populariteit van de fiets zien we jammer genoeg ook een toename in het aantal fiets gerelateerde ongevallen tijdens het woon-werk verkeer.

​Het is dus aan te raden om met enkele aspecten rekening te houden wanneer je een ongeval hebt tijdens de verplaatsing van en naar het werk.

Vooral ​bij ​kleine ongelukken ​kan er twijfel ​ontstaan of het al dan niet gaat ​om een arbeidsongeval.

​Praktijkvoorbeeld

Om dit te verduidelijken, hebben we een interview afgenomen met iemand die recent een fietsongeluk heeft gehad op weg naar zijn werk. Hij vertelde ons wat er precies gebeurde en hoe het volledige proces verliep.​

Ik reed nog niet eens aan 5 km per uur, maar kwam toch ten val. Ik voelde direct dat er iets niet klopte. Mijn voet bleek gebroken op 7 verschillende plaatsen.

​Koen B.

​Hoofdverpleegkundige

​”Ik ging elke dag met de fiets naar het werk, het is een kleine 12 kilometer. Ideaal ​om wakker te ​worden.” ​Veiligheid is een must. Daarom ​ben ik ​altijd ​goed zichtbaar ​en draag ik de ​nodige bescherming.​

Ongeveer halfweg juni 2017 nam ik ​mijn fiets om te vertrekken voor mijn dagelijkse fietstocht. Helaas verliep die niet zoals verwacht.

Toen ik vertraagde om over te steken bij een rondpunt schoot ik plots van mijn pedaal. Daarbij bleef mijn voet onder de trapper zitten. Ik reed nog niet eens aan 5 km/h, maar kwam toch ten val. Gevolg, mijn voet gebroken op 7 verschillende plaatsen.

Meteen had ik door dat er iets niet klopte en ben terug huiswaarts gefietst want mijn valpartij is gebeurd op enkele 100 meter van mijn woning. Eens thuis gekomen heeft mijn echtgenote mij meteen naar de spoeddienst gebracht.

Daar kreeg ik het verdikt: minimum 2 maand in het gips , gevolgd door een lange, pijnlijke revalidatie. Door complicaties bleek een operatie noodzakelijk. Ze hebben metalen platen in mijn voet gelegd om zo de genezing van mijn botten vlotter te laten verlopen. Tot op de dag van vandaag zitten deze platen er nog steeds.

​”Doordat ik in het ziekenhuis werk, kon ik meteen de medische fiches en nodige documenten inleveren bij de personeelsdienst.”

Daar hebben ze meteen de arbeidsongevallenverzekering gecontacteerd. Ze stelden mij meteen gerust,  ​er werd direct een vervanger ​gezocht.

Ik ​kreeg telefoon van de verzekeringsmaatschappij. Ze wilden onderzoeken of het wel ECHT een arbeidsongeval was.

​Koen B.

​Hoofdverpleegkundige

Ik moest niet wakker liggen van zaken op het werk. Ik kon me volledig focussen op mijn revalidatie.

Tot ik enkele dagen later een telefoon ontving van de verzekeringsmaatschappij. Ze wilden onderzoeken of het wel degelijk ging over een ongeval op weg naar mijn werk.

In eerste instantie waren er twijfels omdat er geen getuigen waren doch mijn valpartij op de openbare weg plaatsvond. Ze vroegen mij wat er exact gebeurt was en hoe laat dit precies was.

Verder hebben ze ook nog onderzocht of ik al dan niet al last had van mijn voet voor mijn valpartij. Ze hebben zelfs mijn echtgenote enkele keren gecontacteerd om bij haar een bevestiging te krijgen van mijn verhaal.

​Pas een half jaar na het ongeluk kreeg ik groen licht om terug te gaan werken. Deeltijds, met compensatie van de verzekering. ​

​Koen B.

​Hoofdverpleegkundige

​”Na een kleine drie maand wachten, werd mijn ongeval dan uiteindelijk gezien als een arbeidsongeval.”

Zo werd mijn geleden schade vergoed, alsook de kosten van de kinesist en andere dergelijke kosten om te revalideren.

Ik kreeg wel de verplichting om maandelijks naar een wetsdokter te gaan voor een volledige controle. Ze willen uiteraard allemaal dat je zo snel mogelijk terug gaat werken.

​Een half jaar na het ongeval kreeg ik uiteindelijk groen licht om terug deeltijds te gaan werken. Tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds niet full time werken en blijf ik nog een dag extra thuis.

Dit wordt nog steeds vergoed door de verzekeringen. Ook moet ik nu elke 3 maand op controle bij een controlegeneesheer.  Binnenkort volgt er wel nog een tweede operatie om alle nodige platen te laten verwijderen. Hierbij zal ik weer enkele weken thuis zitten.

Het is dus nog even wachten vooraleer mijn voet volledig hersteld zal zijn. Wat een kleine valpartij allemaal teweeg kan brengen, het zal een opluchting zijn als ik dit hele proces achter mij kan laten.

BELANGRIJKE TIPS:

Zoals je kan lezen uit bovenstaande getuigenis kunnen zelf de kleinste ongevallen een grote impact hebben. Daarom willen we om af te sluiten nog enkele tips meegeven om het proces gemakkelijker te laten verlopen.

Heb je pech, vermijd dan met deze tips bijkomende kopzorgen door je verzekeringsmaatschappij.

​Tip1: Getuigen

Allereerst, getuigen zijn van cruciaal belang. Het is niet noodzakelijk dat ze het ongeval hebben gezien. Als ze het tijdstip en de plaats kunnen bevestigen is dit al meer dan genoeg. Als je dus valt met de fiets is het slim om aan te bellen bij een huis in de buurt. Vraag hun gegevens en geef dit mee aan de maatschappij.

Tip2: Medisch attest

​​Zorg meteen voor een medisch attest ​van de dokter. Veel mensen gaan dit uitstellen omdat ze denken dat de pijn wel zal overgaan. Als de datum van het medisch attest gelijk is aan dat van het ongeval ​wordt dit ook als bewijs gezien.

Als je enkele dagen ​wacht kan er ​​geargumenteerd worden dat de letsels niet afkomstig zijn door het ongeluk.  Andere ​feiten die later gebeurden en ​niets met de beroepsactiviteit te maken hebben,  zouden aan de basis kunnen liggen.

Tip3: Schakel toch je mutualiteit in.

De medische kosten worden bij een arbeidsongeval vergoed zonder tussenkomst van uw mutualiteit. Al je kosten mogen dus onmiddellijk overgemaakt worden aan de arbeidsongevallenverzekeraar.

Let wel, als het nog niet zeker is of het gaat om een arbeidsongeval zullen de medische kosten niet onmiddellijk vergoed worden. Om toch snel tot een uitkering van je medische kosten te komen kan je dan best de kosten aanbieden aan jouw mutualiteit. Doe dit terwijl het dossier in onderzoek is.

Duurt het langer dan voorzien, dan kan de mutualiteit tussenkomen. Als het effectief gaat om een arbeidsongeval zal de verzekeraar dit dan verrekenen met uw mutualiteit.

Tip4: De goedkeuring van de arts. ​

Tot slot willen we u nog aanraden om pas terug te gaan werken na goedkeuring van de dokter.

Als je kiest om je werk vervroegd te hervatten en later herval je, dan verlies je bepaalde rechten. Ook aangepast werk kun je best weigeren tot de goedkeuring van een dokter.

CONCLUSIE: 

Of het nu gaat over een ​ongeval op de werkvloer, een ongeluk tijdens een teambuildingsactiviteit of een val tijdens de fietstocht richting je werk. Bij een arbeidsongeval ​komt heel wat ​kijken.

Ben je werkgever? Zorg er dan ​zeker voor dat je steeds goed geïnformeerd bent en laat je bij twijfels altijd bijstaan door specialisten. De arbeidsverzekering is verplicht voor iedereen met personeel. Lees er hier alles over

​Heb je zelf ervaring met arbeidsongevallen? Laat het zeker weten via de reacties onder dit artikel. Misschien ken je iemand die net een arbeidsongeval heeft meegemaakt? Aarzel niet dit bericht met hen of je vrienden te delen.

Heb je verder nog vragen, ​neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder. ​

Zakenkantoor Keerman

Als volledig onafhankelijk verzekerings makelaar kunnen we jou belangen altijd op de eerste plaats zetten.  

Lees hier alles over ons en wat we voor jou kunnen betekenen.

Recente berichten

Volg ons

Heb je vragen?

Neem contact op en stel ons al je vragn. Je kunt ons bellen, mailen of een bericht versturen via onze site. 

We beantwoorden al je vragen snel en vrijblijvend. 

Ondernemer?

Gratis een complete RISICO-ANALYSE van je bedrijf

RISICO-ANALYSE

Klik op de knop en vraag een gratis audit van je zaak
Vraag aan

Blijf op de hoogte van alle nieuws

We versturen geen periodieke nieuwsbrief en versturen geen spam. Enkel als er echt belangrijk nieuws of speciale acties zijn, zullen we je op de hoogte brengen.

meer berichten

Ander nieuws

aanrijding tips

Hoe reageer je alert na een aanrijding?

Ben je betrokken in een ongeluk? Is de situatie ernstig? Ben je gewond? Is iemand anders betrokken en is die gewond? Elke ongeval, van kleine …

Read More →

Krijg jij een vergoeding voor het thuis opladen van je elektrische auto?

Als u een elektrisch voertuig hebt, kunt u in aanmerking komen voor een belastingvermindering wanneer u het thuis oplaadt. Er zijn verschillende opties beschikbaar om die tussenkomst te krijgen.

Read More →

Hoe het COVID-19 virus ook je computer kan bedreigen

Hoe een echt virus ook tot digitale virussen kan leiden.

Read More →
Scroll naar boven

Cookiebeleid

Onze website maakt gebruik van cookies om jouw ervaring te verbeteren en om statistieken bij te houden. Meer informatie over het gebruik van cookies vindt u in onze privacyverklaring.